لب‌های جنین در هفته‌های چهارم و هفتم شکل می‌گیرند. با رشد بیشتر جنین، بافت بدن و سلول‌های خاصی از طرفین سر به سمت مرکز صورت رشد می‌کنند و به یکدیگر می‌رسند تا صورت را تشکیل دهند. در صورتی که بافت سازنده لب کاملاً به طرف دیگر آن متصل نشود، شکاف لب رخ می‌دهد. نتیجه این نقص بازماندن حفره‌ای در لب بالای نوزاد پس از تولد خواهد بود. حفرهٔ ایجاد شده در لب می‌تواند کوچک باشد یا اینکه تا کنار بینی ادامه داشته باشد. شکاف لب ممکن است يك طرف لب‌ بالا یا هر دو طرف آن یا در وسط باشد که البته به ندرت رخ می‌دهد. کودکان دارای شکاف لب اغلب دچار شکاف کام نیز مي باشند.

مشکلات مرتبط با شکاف لب و كام

• مشکلات تغذیه: به دلیل باز بودن کام یا لب‌ها غذا و مایعات از دهان به سمت بینی باز می‌گردند. خوشبختانه شیشه‌های شیر مخصوص این کودکان طراحی شده تا مایعات را به سمت شکم آنها هدایت کند.
• عفونت‌های گوشی/ از دست دادن شنوایی: کودکان مبتلا به شکاف لب و كام در معرض عفونت‌های گوش قرار دارند زیرا مایعات در گوش میانی آنها جریان می‌یابد. اگر این مشکل درمان نشود، عفونت گوش در نهایت به از دست دادن شنوایی می‌انجامد. برای اینکه چنین اتفاقی رخ ندهد لازم است که لوله‌های مخصوصی در پرده گوش کودک قرار داده شود تا مایعات را بیرون بکشد و هر سال یکبار این جریان کنترل شود.
• مشکلات کلامی: کودکان مبتلا به شکاف لب ممکن است که دچار مشکلات کلامی و حرف زدن شوند. صدای آنها به درستی منتقل نمی‌شود، صدا حالت تودماغی می‌گیرد و فهمیدن کلامشان را مشکل می‌کند. تمام کودکان این مشکلات را ندارند و عمل جراحی به حل این مشکل کمک خواهد کرد.
• مشکلات دندانی: کودکان مبتلا به شکاف كام اغلب دچار نبود مادرزادي دندان در محل شكاف و پوسیدگی‌های دندانی می‌شوند و معمولاً جای دندان‌هایشان نامناسب خواهد بود که نیازمند درمان‌های ارتودنسی است.